Derman Bakımevi

 Yalı Mah. İstasyon Sok. No: 1 Maltepe/İSTANBUL

derman_bakımevi_logo

444 0 713

ibrahim_kose_bakimeviDerman Bakımevi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Köse, Niyaz Kılıç İle Bugün programına konuk oldu. Köse, programda yaşlı bakımevlerine başvuru şartları, bakımevlerinde verilen sağlık hizmetleri anlattı. 

Yaşlı Bakım Merkezi nedir? Hangi sebepten dolayı yaşlı bakım merkezleri açılmaya başladı?

Yaşlı Bakım Merkezleri 55 yaş üstü kişisel bakıma ihtiyaç duyan alzheimer, demans, parkinson ve hastane sonra bakım gerektiren yaşlılar için kurulmuş kuruluşlardır. Burada Bakım hizmeti yanında sosyal ve psikolojik destek hizmeti de alıyor yaşlılar. Yaşlı Bakım Merkezlerinin önemi dünyada yaşlı nüfusunun artmasıyla önem kazandı. Kişiler yaşlılarını profesyonel hizmet almak için yaşlı bakım merkezi ve huzurevlerini tercih ediyorlar. ibrahim_kose_bakimevi

Yaşlı Bakım Merkezlerinin hizmetleri nedir?

  • Beslenme 
  • Barınma 
  • Psikolojik destek
  • Sağlık Hizmetleri
  • Fizik Tedavi
  • Beslenme

Yaşlı Bakım Merkezlerinde hangi birimler bulunur?

  • Sosyal servis
  • Hemşirelik servisi
  • Sağlık Servisi
  • Beslenme Servisi
  • Fizyoterapi Servisi

Yaşlımı Bakımevine\huzurevi ne yatırmak istersem hangi evrakları getirmem gerekiyor?

  • Yaşlının T.C kimliği
  • Yaşlının Bakım Merkezine yerleştirilmek üzere beyan eden bir dilekçe
  • Sağlık kurulu raporu: Yaşlının bakımevinde kalmasında sorun yoktur. Bulaşıcı hastalığı yoktur ibaresi olan bir rapor
İbrahim Köse: “Bu dilekçeyle birlikte kuruluşa kabul edilir. Kabul edildikten sonra sosyal servisteki sosyal hizmet uzmanları kişiye bir sosyal inceleme raporu doldurur. Bu raporla birlikte yaşlının kuruluştaki sosyal hizmet uzmanı ve diğer çalışanlar yaşlıyla ilgili bilgi edinmiş olur.”Kuruluşa ilk geldiği anda yaşlı alışmakta zorluk çekebiliyor. Burada psikolojik desteği vermek için sosyal hizmet uzmanı ve psikolog arkadaşlar ilgileniyor.

Bakımevi seçerken nelere dikkat edilmelidir?

İbrahim Köse: “Burayı bir hastane gibi değil ama tıbbı hizmet veren kuruluşlardır. Tansiyon takibi yapar, serum takar, sonda takar ama yaşlı bakım merkezlerinde bir görüntüleme ve laboratuvar yoktur. Kişi yaşlısına bir bakımevi arıyorsa her zaman kendine en yakın lokasyonu seçmelidir. Bahçenin büyüklüğü, odanın büyüklüğü, kaç doktor var? Kaç hemşire var? bir çok kritere dikkat etmelidir. Oda seçimi yaşlının rahatsızlığına göre seçilmelidir.”

Ziyaret saatleri nasıl düzenlenir?

İbrahim Köse: “Kuruluşlarda bir ziyaret saati sınırlaması yoktur. 7/24 ziyaret edilebiliyor. Ama tabi yaşlının gerek sağlığı ailenin isteği ve yaşlının isteği durumu belirleyebiliyor. Tabii bunu yaşlının birinci derece akrabası yapabilir. Dışardan ziyaretçiler kuruluşların idari bölümlerinden izin almadan asla gelemezler.”

Yaşlı dışarı çıkmak isterse nasıl bir yol izlenir?

İbrahim Köse: “Yaşlının akli melekesi yerindeyse ve kuruluşa bunu ailesi beyan etmişse yaşlı çıkabilir. Ama akli melekesi yerinde değilse kuruluşa getiren kişinin izni olmadan çıkamaz.”

Bakımevlerinde kameradan izleme yapılabilir mi?

İbrahim Köse: “Yaşlı tek kişilik bir odada kalıyorsa evet izleyebilir. Ama 2 veya 3 kişilik odada ise izlemek uygun olmuyor KVKK kurallarına göre bu şekilde bir izleme yapmak yasak.”

Huzurevi ve Bakımevi arasında fark var mıdır?

İbrahim Köse: “Huzur ve Bakımevi birbirine çok yakın gözüken ama birbirinden ayrı kuruluşlardır. Öncelikle her ikisi de 55 yaş üstü birey barındırır. Her ikisi de barınma ve temizlik hizmeti verir fakat yaşlı bakım merkez huzurevlerinden farklı olarak sağlık hizmeti de verebilir. En büyük fark tıbbı destek veriliyor olmasıdır.”Bu konuyla ilgili Huzurevi ve Bakımevi arasında fark nedir? yazımızı okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. ibrahim_kose_bakimevi

Bakımevlerinde Bayram Günleri nasıl geçiyor?

İbrahim Köse: Biz Bayramları her zaman coşkuyla geçiriyoruz. Yaşlılarımızın giyeceği kıyafetten o gün yapılacak etkinliğe kadar önceden planlanarak onların bu süreci en güzel şekilde geçirmesini sağlıyoruz. 

Yaşlı Bakım Merkezleri Hangi Devlet kurumları tarafından kontrol ediliyor?

İbrahim Köse: Bizler Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarız. Her 2 ayda bir gündüz her 4 ayda bir gece denetleme yapılıyor. Bizde bu denetimlerden memnunuz. Ne kadar denetlenirsek o kadar başarılı oluyoruz.

İstanbul’da kaç tane yaşlı bakım merkezi var?

İbrahim Köse: İstanbul genelinde 146 tane özel yaşlı bakım merkezi var. Bunun yanında 160 tane devletin kurumu var. Ve sürekli yenileri açılıyor. Bunun sebebi uzayan ömür yaşlı nüfusunun artışı tüm bunlar huzurevlerinin artmasına sebep oluyor. Büyüyen şehirleşen coğrafya da bizim evlerimizde küçülüyor eskiden 10 kişi bir evde kalırken şimdi 3 kişi bir evde kalamıyoruz. Ve dediğim gibi çağımızın hastalıkları alzheimer, demans, parkinson gibi hastalıklar çoğaldığı için ve bu yaşlıların bakıma ihtiyacı olduğu için daha çok bakım merkezleri tercih ediliyor.

Alzheimer ve Demans yaşlılarına bakımevlerinde nasıl bir bakım sunuluyor?

İbrahim Köse: Alzheimer ve Demans hastalarında öncelikle yaşlıların kullandığı ilaçların aksamaması, Alzheimer ve Demans hastası da olsa onların sosyal etkinliklerden uzak kalmaması gerekiyor. Onları sürekli aktif tutmamız gerekmektedir. Bunun yanında kişisel temizliğine de dikkat etmek gerekir.Derman Bakımevi’ni Instagram’dan takip ederek yaşlılarımızla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimize göz atabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları